Gevolgen

Ongeoorloofd verzuim kan aanzienlijke gevolgen hebben voor werkgevers. Het veroorzaakt niet alleen verlies aan productiviteit en vertraging in projecten, maar brengt ook extra kosten met zich mee voor het opvangen van werk door andere medewerker. Werkgevers zijn verplicht verzuim bij te houden en te rapporteren aan instanties zoals de arbodienst en het UWV.

Bij ongeoorloofd verzuim gelden er namelijk hele andere regels dan bij ziekte. Dit geldt namelijk niet als het niet verrichten van de werkzaamheden voor rekening komt van de werknemer, bijvoorbeeld bij ongeoorloofd verzuim.

 

De oplossing?

Om ongeoorloofd verzuim aan te pakken, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de medewerker om zijn of haar kant van het verhaal te horen. Op basis daarvan kan de werkgever de medewerker aansporen terug te keren naar het werk. Zodra het ongeoorloofd verzuim op deze wijze niet kan worden opgelost is er sprake van een arbeidsconflict.

 

Ontslag door ongeoorloofd verzuim

Het beëindigen van een dienstverband wanneer het gaat om ongeoorloofd verzuim van een medewerker is niet eenvoudig. In een dusdanige situatie dien je als werkgever een sterke zaak op te bouwen met eerdere waarschuwingen of verwijtbaar gedrag waardoor al eerder werd getwijfeld aan de instandhouding van het arbeidscontract. Pas dan heb je kans dat de rechter je verzoek tot ontbinding van het contract goedkeurt.