Verplichtingen van werkgever

Als werkgever heb je diverse verplichtingen bij ziekte van een medewerker. Zo dien je gedurende twee jaar het loon door te betalen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de begeleiding bij verzuim en de re-integratie van de medewerker. Mocht de werknemer na deze twee jaar nog steeds ziek zijn, kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV.

Het UWV beoordeelt dan of je als werkgever voldoende hebt gedaan aan de re-integratieverplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Het is daarom cruciaal dat het re-integratieverslag volledig is, zodat het UWV kan nagaan of je alles in het werk hebt gesteld om de medewerker weer aan het werk te krijgen.

 

Wat is een loonsanctie?

Als het UWV vaststelt dat je niet aan je re-integratieverplichtingen hebt voldaan, kan de loondoorbetalingsverplichting met maximaal 52 weken worden verlengd. Dit wordt een loonsanctie genoemd. Gedurende deze periode blijf je verantwoordelijk voor de re-integratie en de bijbehorende kosten. Ook zal het UWV gedurende deze tijd geen WIA-keuring uitvoeren, en mag je de medewerker niet ontslaan.

Het UWV kan een loonsanctie opleggen om zowel administratieve als inhoudelijke redenen:

  • Een administratieve loonsanctie kan worden opgelegd als je geen volledig verzuimdossier of re-integratieverslag hebt bijgehouden, of als de aanvraag voor een WIA-uitkering onvolledig of te laat is ingediend.
  • Een inhoudelijke loonsanctie kan worden opgelegd als het UWV concludeert dat je onvoldoende inspanningen hebt geleverd voor de re-integratie gedurende de eerste 104 weken van ziekte.

 

Hoogte van loonsanctie

De hoogte van de loonsanctie hangt af van het salaris van de zieke medewerker. Tijdens de re-integratieperiode moet je minimaal 70% van het loon doorbetalen, zoals vastgelegd in de Wet verbetering Poortwachter. Als deze doorbetalingsverplichting door een loonsanctie wordt verlengd, betaal je dus voor een langere periode 70% van het loon door. In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afwijkende bepalingen zijn opgenomen, zodat er meer dan 70% van het loon tijdens de loonsanctie betaald moet worden.

 

Bekortingsverzoek

Indien je alsnog aan de re-integratie-eisen voldoet binnen 52 weken, kun je een bekortingsverzoek indienen om de loonsanctie te laten stoppen. In de beoordeling van het re-integratieverslag staat beschreven wat je moet doen om aan deze eisen te voldoen. Na uiterlijk 3 weken moet het UWV beslissen op een bekortingsverzoek. Wordt het verzoek afgewezen, kan na reparatie van de loonsanctie opnieuw een bekortingsverzoek worden ingediend.

Het naleven van deze regels en het zorgvuldig bijhouden van documentatie zijn dus van groot belang om te voorkomen dat het UWV een loonsanctie oplegt.