Een loonsanctie van het UWV is iets waar je als werkgever liever niet mee te maken krijgt. Toch gebeurt het regelmatig. Zo’n sanctie betekent namelijk dat je het loon van een zieke medewerker tot wel een jaar extra moet doorbetalen – bovenop de verplichte twee jaar. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wanneer krijg je een loonsanctie?
Het UWV beoordeelt het re-integratiedossier zodra je medewerker een WIA-uitkering aanvraagt. Zien ze dat er stappen ontbreken of dat je onvoldoende hebt gedaan aan re-integratie? Dan kan er een loonsanctie volgen.

Veelvoorkomende redenen zijn:
• Geen of te laat opgesteld Plan van Aanpak
• Te weinig (of geen) voortgangsgesprekken of bijsturing
• Geen tweede spoortraject opgestart
• Geen serieuze poging om passend werk te bieden

Hoe voorkom je een loonsanctie?
Werk vanaf de eerste ziektedag zorgvuldig. Volg de verplichte stappen van de Wet verbetering poortwachter, houd goed contact met je medewerker en leg alles netjes vast. En: vraag op tijd hulp van een casemanager, arbodienst of verzuimspecialist – zeker als het traject wat ingewikkelder wordt.

Laat je dossier checken (rond week 80)
Twijfel je of je alles goed hebt gedaan? Laat dan een dossiercheck uitvoeren. Zo weet je vóór de WIA-beoordeling of je nog iets moet aanvullen of bijsturen. Dat geeft rust en kan een loonsanctie voorkomen.

Bedrijf Plus helpt je om grip te houden op het proces en zorgt dat jouw dossier op orde is vóórdat het erop aankomt.