Wanneer een zakelijke relatie van jouw assurantiekantoor een forse brandschade heeft opgelopen, zet je waarschijnlijk direct een contra expertise in om de belangen van je relatie te behartigen. Hoe zit dat dan bij het ziekteverzuim?

 

Verantwoordelijkheid van werkgever en rol van de arbodienst

Werkgevers hebben de wettelijke verplichting om een zieke werknemer te begeleiden bij arbeidsongeschiktheid. Bij een ziekmelding wordt doorgaans een arbodienst ingeschakeld om dit proces te ondersteunen. In sommige situaties is de arbeidsongeschiktheid gedekt door een verzuimverzekering, die de werkgever deels compenseert voor de financiële gevolgen. De arbodienst regelt vervolgens een afspraak met de bedrijfsarts en begeleidt de werknemer bij zijn of haar re-integratie, in overeenstemming met de Wet verbetering poortwachter.

Er zijn verschillende contractvormen mogelijk bij een arbodienst. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om veel zelf te doen (maatwerkregeling) of juist meer taken uit te besteden aan de arbodienst (vangnetregeling). Ongeacht de gekozen contractvorm blijft de werkgever echter altijd eindverantwoordelijk voor het verzuimdossier. Indien het UWV bij een WIA-aanvraag oordeelt dat de werkgever niet voldoende inspanningen heeft geleverd, kan de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte met maximaal 52 weken worden verlengd. Dit kan zelfs gebeuren wanneer alle adviezen van de arbodienst zijn opgevolgd. Sommige verzuimverzekeraars bieden echter een poortwachtergarantie aan. Deze garantie stelt als voorwaarde dat alle adviezen van de arbodienst strikt worden opgevolgd, zoals het opstellen van een plan van aanpak en het uitvoeren van een eerstejaarsevaluatie.

 

Voorkomen beter dan genezen

Het inzetten van een contra-expertise bij een verzuimdossier kan veel problemen voorkomen. Vooral in het MKB, waar een langdurig arbeidsongeschikte medewerker gemiddeld eens in de vijf jaar voorkomt, is er vaak een grote afhankelijkheid van externe partijen voor de juiste begeleiding. Veelvoorkomende problemen in verzuimdossiers zijn bijvoorbeeld het niet opleggen van een sanctie aan een medewerker die niet meewerkt aan re-integratie, waardoor de werkgever zelf het risico loopt op een loonsanctie. Een ander voorbeeld is het weigeren van mediation, zelfs als de bedrijfsarts dit adviseert. Er zijn talloze situaties waarin werkgevers vast kunnen lopen.

Door gerichte ondersteuning aan werkgevers te bieden, kan worden voorkomen dat er verkeerde beslissingen worden genomen. Dit zorgt ervoor dat adviezen effectief worden opgevolgd, waardoor een loonsanctie van het UWV kan worden vermeden. Een contra-expertise houdt in dat het verzuimdossier grondig wordt geïnventariseerd en geanalyseerd, waarna de werkgever advies krijgt over de te nemen vervolgstappen. Ook kan er continu worden meegekeken en geadviseerd tijdens het verzuimtraject. Dit kan soms leiden tot een sneller herstel van de medewerker door bijvoorbeeld tijdige inzet van een interventie. In andere gevallen blijkt dat een medewerker ernstig ziek is, en dan ondersteunen we zowel de werkgever als de medewerker bij een vervroegde WIA-aanvraag, wat voor alle partijen rust kan brengen.

Het grootste voordeel is dat de werkgever altijd een aanspreekpunt heeft voor alle vragen rond het verzuimdossier. Dus wanneer een klant van uw kantoor te maken krijgt met een langdurig zieke medewerker, denk dan aan een contra-expertise bij verzuim!

 

Angelo Wiegmans is raadgever voor werkgevers en specialist op het gebied van verzuim. Vanuit Bedrijf Plus helpt hij werkgevers bij problemen in verzuimdossiers, organisatievraagstukken, bezwaarprocedures UWV, WGA-herbeoordelingen en het maken van de afweging ERD WGA en Ziektewet.